torsdag 13. januar 2011

Norge markerer Nansen-året ved å arrestere Maria Amelie


I går kveld ble den papirløse flyktningen Maria Amelie arrestert at 8 handlekraftige politifolk. Arrestasjonen skjedde etter at hun hadde holdt foredrag på Nansen-skolen. Fra 1922 ble det utstedt 450.000 såkalte Nansen-pass til statsløse flyktninger etter 1. verdenskrig. Bakgrunnen var nettopp Fridtjof Nansens innsats for å redde livet til mennesker blant annet fra det området Maria Amelie kom fra – Kaukasus. I 1938 fikk Nansenkontoret Nobels fredspris. Men Nansen-passet blir ikke utstedt lenger. I år markerer vi at det er 150 år siden den store humanisten og flyktning-vennen Fridtjof Nansen ble født. Det markeres altså ved å arrestere Maria Amelie på Nansen-skolen. Det gir en råtten smak i munnen.
Maria Amelie kom til Norge for 8 år siden som umyndig. Det var ikke hennes valg å komme hit, hun kom i følge med sine foreldre. Hun har gått på skole på Nøtterøy, tatt høyere utdanning og blitt en ressurs for landet. I fjor ble hun kåret av Ny Tid som “årets nordmann” etter at hun ga ut boka “Ulovlig norsk”.
Jeg mener ikke at Maria Amelie skal få bli i Norge bare fordi hun er så ressurssterk og veltilpasset. Men jeg mener at det må kunne tas menneskelige hensyn. At Maria Amelie skal kunne bli behandla som et individ, og ikke som et middel fra å skremme folk fra å søke opphold i Norge.

Bilde: Nansen-passet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar