fredag 20. november 2009

Tusen år med litteratur i Vestfold




Tirsdag var det en spennende boklansering på Tønsberg Bibliotek. Endelig kunne Kåre Glette slippe sin «baby» etter mange års arbeid: Vestfolds litteraturhistorie 1000-2000. sakprosa og skjønnlitteratur. (Novus forlag).

Kåre Glette er ikke den mest brautende. På sin stillferdige, men underfundige humoristiske måte, presenterte han boka. Han begynner med Magnus Lagabøter og Sættargjerden som er et juridisk avtaledokument mellom kongemakt og kirke, skrevet i Tønsberg. Via kokeboka til Allum (skrevet på rim 15 år før Hanna Winsnes) gikk han til dagens litteratur. Det er ikke noe provensielt over Kåre Glettes bok. Tvertimot har han lansert noe metodisk nytt, å studere litteratur regionalt med et nasjonalt og internasjonalt perspektiv, på tvers av de gamle skillene mellom skjønn- og faglitteratur.

Boka kan anbefales som julegave sjøl om jeg ikke skal påstå at jeg har lest den ut ennå. Ellers må dette bli en bok som vil være tilgjengelig i bibliotekene i lang tid. Den er stor og tung, synd den ikke er tilgjengelig til Kindle-lesebrettet mitt. Men det kommer kanskje?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar