onsdag 27. januar 2010

Kraft & kultur


På kort tid har selskapet Kraft & Kultur blitt en av Sveriges betydeligste energileverandører, med halvparten av alle svenske kommuner som kunder og mange enkeltpersoner. Selskapet leverer sertifisert fornybar kraft. I tillegg driver de bokklubb, nettbokhandel, kulturmagasin, forlag, radio og Tv for podcast og bygger nå opp Sveriges største varehus og nettbutikk for økologiske varer. En skikkelig innovativ satsing som ble presentert for Finanskomiteen på vårt Tromsø-besøk 25. januar.

Bak selskapet står energiselskapet Troms Kraft som eies av Tromsø kommune og Troms fylkeskommune. De omsetter for 3 milliarder, med litt over halvparten i Sverige. Den svenmske suksessen er ikke basert på at de garanterer billigst kraft. Men de garanterer grønn kraft og de tilbyr kundene sine en rekke kulturtilbud. De samarbeider også tett med natur- og miljøorganisasjoner. De ble sjøl overraska over hvor sterkt forbrukerne vektlegger miljø, sterkere i Sverige enn i Norge.

Troms Kraft er ellers opptatt av å utvikle vindkraft. De påpeker at 80 % av vindkraftpotensialet i Norge befinner seg i Nord-Norge. Nå vurderer selskapet satsing på fjernvarme og søppelforbrenning. Det er aktuelt med en større satsing i Tromsø som vil kreve at mye av avfallet i regionen blir frakta dit. Et alternativ er frakt til Kiruna som for deler av regionen ikke blir vesentlig mye lengre. Mye vil avhenge av avgiften på søppelforbrenning, sjøl om den bare utgjør en del av regnestykket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar