fredag 6. november 2009

Spennede utstilling på Haugar Vestfold Kunstmuseum: AntArctica

Torsdag arrangerte Vestfold SV i samarbeid med Nøtterøy og Tønsberg SV en omvisning i Haugar Vestfold Kunstmuseums spennende utstilling AntArctica. Det var kuratoren sjøl – hun som har satt sammen utstillingen – som sto for omvisningen. Tone Lyngstad Nyaas viste rundt og fortalte engasjert om både klimautfordringene og kunsten.
Det er andre gang jeg så utstillingen. Også første gang var jeg med på en omvisning, men denne omvisningen ga likevel mye. Ikke minst var det interessant å høre hvordan utstillingen ikke bare består av enkeltkunstnere, men hvordan Tone har samlet spesielle kunstv erk fra spesielle kunstnere og satt dem sammen til en utstilling.
Her er historiske bilder fra Fridtjof Nansen, kombinert med svart-hvitt bilder hvor montasjen sammen med tekst utgjører det kunstneriske uttrykket. Det var skremmende og fascinerende fotokunst laget i kunstnerens verksted, og det er bilder som viser et vakkert måneskinnslandskap fra Svalbard med menneskeskapte elementer som nærmest gir assosiasjoner til måneferder.
Naturen i polområdene er i dramatisk endring som følger av den menneskeskapte temperaturøkninga. Samtidig har vi i Vestfoild mye historisk identitet knyttet til både Arktis og Antarktis. Sjøl har jeg fra jeg var liten gutt vært fascinert av polarhistorien og har lest det meste jeg har kommet over av fascinerende skildringer. Det kritiske blikket på denne historien og fokuset på klimaendringene gjør AntArctica til en spennende politisk utstilling i tillegg til at man møter mange ulike kunstuttrykk.
Søndag kl 13 er det siste anledning til å se utstillingen og å få en omvisning. Omvisning anbefales. Ellers risikerer du å gå forbi mange intreressante detaljer, som for eksempel et polaroidbilde som ser helt hvitt ut. M;en når du kikker helt nære så er det en grå flekk som er en pingvin i isen.

Her finner du mer om Haugar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar