torsdag 27. august 2009

IFLA tirsdag: Ikke bare foredrag

Bidrag til Bok og Bibliotek:

IFLA-konferanser er langt mer enn forelesninger. Det er bl.a. en stor utstilling av alle mulige kommersielle aktører innen bransjen, og det er Postere. I år var det bare Kirsten Leth Nilsen fra Norge som hadde poster. Og hun var egentlig heller ikke fra Norge, fordi hun representerte IFLAs multikulturelle charter.

Andre poster-utstillinger som jeg merket meg var bl.a. DIBAM, Direktoratet for Arkiv, Bibliotek og Museum i Chile.Etter at DDR gikk fløyten er det bare England og Chile som har en tilsvarende organisasjon som ABM-utvikling. DIBAM presenterte et stort prosjekt for å få folk til å lage egne web-sider. En jury kåret beste webside, mens innbyggerne kunne stemme på folkets eget valg. Posterne handler om alt mulig: Nederlandske Cultural Emergency Response som gir penger og praktisk hjelp for å berge kulturarv ved krig og katastrofer – startet under Irak-krigen. Nå presenterte de sine prosjekter ved naturkatastrofer som knapt har vært nevnt i nyhetene hjemme i Norge. Jeg hadde ellers en hyggelig prat med en amerikansk Ph-d. student som presenterte sitt prosjekt om hvordan bibliotekene møter internasjonale studenter og deres behov.

Ellers er det selvfølgelig et stort kaos. Men mye kommunikasjon, kontakt og læring foregår i dette kaoset. I lunsjen for eksempel ble jeg kjent med en etiopier som hadde fått for lite vekslepenger igjen. Vi gikk til felles kamp mot serveringsdama. Og tapte. Men vi fikk en hyggelig prat etterpå.

Hver IFLA-konferanse har en dag med et felles sosialt arrangement for hele kongressen. Det er ikke lett å servere 3-4000 mennesker middag. Da IFLA var i Oslo ble det løst ved et alle ble transportert til Folkemuseet. Der fikk de en ryggsekk med matpakke og drikkekuponger. Andre steder har det vært koldtbord. Fascinerende å se hvor fort gigantiske koldtbord kan bli ribbet. Her i Milano skal vi i kveld til Galleria Vittorio Emmanuelle. Der er det flere utstillinger: Monet fra vannlilje-perioden, Leonardo Da Vincis bokillustrasjoner (vises bare i kveld). Siste utstilling handler om seks århundre med bokbinder-virksomhet i Milano. Milano er Italias store by når det gjelder bokutgivelser – og design i det hele tatt!

Milano er Leonardo da Vincis og Verdis by. Verdi var en lederfigur for italiensk enhet og opprør mot Østerrike-Ungarn som Lombardia var en del av. Etter oppføringen av hans store operaer som Rigoletto og La Traviata, ropte publikum V.E.R.D.I. . Det hadde dobbeltbetydning: Vittorio Emmanuelle RE d’Italia: Altså: leve Viktor Emanuelle – kongen av Italia! I tillegg til utstillinger skal vi nyte konsert med en Stradivarius-fiolin i den praktfulle Milano-domen!

Men maten? Arrangøren vil ikke ha kaos, så de har satset på å booke bord til hver enkelt av deltagerne i små restauranter rundt Galleria Viktor Emmanuelle, inkludert MacDonalds. En fantastisk ambisjon: Jeg sto i kø en time før jeg kom til en frivillig medarbeider som ringte rundt og bestilte bord, meny og tid. Jeg er spent på om dette fungerer i praksis.
Milano var Italias store industriby. I dag er imidlertid sjølve fabrikkene erstattet av hovedkontorer til store forretnings- og finansimperier. 25 % av Italias skatteinntekter kommer fra Milano. Byen er en høyborg for Berlusconi og Forza Italia. Til morgen i dag ble vi mødt av bibliotekarer som delte ut løpesedler: Tradisjonelt har Milano hatt et godt biblioteksystem, nå blir de utsatt for store nedskjæringer. Er målet at befolkningen skal holdes i uvitenhet slik at de er lette å manipulere, spurte Milanos bibliotekarer.

Ellers har jeg vært på foredrag om unge og eldre bibliotekarer. Hvordan løse problemene med en arbeidsstyrke av eldre bibliotekarer som møter unge og nytenkende, velutdannede kolleger? Alvorlige problemer. En dansk deltager fikk applaus da hun slo fast at det finnes både unge og gamle som ikke tenker nytt, samtidig som vi skal huske at det faktisk finnes mange nytenkende eldre kolleger!

1 kommentar:

  1. Hei!

    Jeg hadde også en poster på IFLA nå i 2009. Michelle Tisdel (det er meg) presenterte Beacon for Freedom of Expression, en internasjonal database med ca 50 000 sensurerte bøker og aviser. Prosjektet er et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket (min arbeidsgiver) og Library of Alexandria. Min poster var nr. 15. Jeg er heller ikke norsk men jeg er ansatt hos NB. Synd at du ikke fikk sett poster. Du kan lese om Beacon på vår webside: www.beaconforfreedom.org

    Mvh
    Michelle Tisdel
    Forskningsbibliotekar
    Avd. Fag og forskning

    SvarSlett